Gerda Maurer
Pedicuresalon

Gediplomeerd en ambulant pedicure

Aangesloten bij ProVoet

 

Start.
Praktijkinfo.
Behandelingen.
Nagel verzorging.
Prijzen.
Contact.

Diabetische voetverzorging

De diabetische voet vergt meer aandacht. De voeten van diabetespatiënten kunnen namelijk extra kwetsbaar zijn dit omdat:

- de bloedsomloop in benen en voeten kan verminderen
- het gevoel in de voeten kan verminderen of uitvallen
- de voeten van stand kunnen veranderen

 

 

Meestal krijgt de diabetespatiënt te horen van de diabetes verpleegkundige of huisarts dat het beter is de voeten te laten verzorgen door een pedicure met de aantekening “diabetische voet”. Ook als u geen klachten heeft is het raadzaam om enkele malen per jaar de pedicure te bezoeken voor een controlebehandeling.

Het is immers onze belangrijkste taak om voetproblemen te voorkomen. Tevens geef ik adviezen over de verzorging van de voeten en de keuze van schoenen. Zo nodig wordt de cliënt geadviseerd contact op te nemen met de huisarts, specialist of podotherapeut.

In veel gevallen krijgt u de behandeling geheel of gedeeltelijk vergoed door uw ziektekostenverzekeraar. Raadpleeg daarvoor uw polis of bel met uw verzekering.

 

Likdoorn (Clavus)

 

Een likdoorn of eksteroog bestaat uit eelt. Door chronische druk ontstaat een eeltplek. Deze groeit verder naar binnen en er vormt zich een harde eeltkern die drukt op zenuwuiteinden en zo veel pijn veroorzaakt. Een likdoorn ontstaat door het dragen van te klein schoeisel of door een verkeerde stand van de voet. Verwijderen kan zowel mechanisch als door wegsnijden gebeuren.

 

 

 

Terug naar het begin

Eelt (callus)

 

Eelt ontstaat door wrijving of druk. Het is een verhoorning en een natuurlijke bescherming van het lichaam. Hoeveel eelt ontstaat verschilt van persoon tot persoon. Extra eelt ontstaat door vertraagde afstoting van de hoornlaag (Pathologisch eelt, hyperkeratose). In deze eeltlaag ontstaan vaak kloven die in veel gevallen zeer pijnlijk zijn. Licht eelt is goed met een daarvoor speciale voetvijl te verwijderen. Mensen met diabetes kunnen dit beter door een pedicure laten doen i.v.m. wondjes.

Vergoeding diabetische voet

 

In 2015 vinden er een aantal wijzigingen plaats in de manier waarop de voetzorg voor mensen met diabetes geregeld is.

Zorgprofielen

Met ingang van 2015 wordt de voetzorg opgedeeld in zorgprofielen. Er zijn 4 zorgprofielen, waarbij geldt dat hoe hoger het zorgprofiel is, hoe meer voetzorg noodzakelijk is. U loopt dan namelijk meer kans op risico op wondjes. Het vaststellen van het zorgprofiel gebeurt onder verantwoordelijkheid van de behandelend arts. Die kan dat uitbesteden aan verschillende zorgverleners, bijvoorbeeld een diabetisch verpleegkundige of een praktijkondersteuner. De hoogte van het zorgprofiel bepaalt of de voetzorg vanuit de basisverzekering of vanuit de aanvullende verzekering vergoed wordt.

Basisverzekering

Als u in aanmerking komt voor vergoeding van uw voetzorg via de basisverzekering (zorgprofielen 2, 3 en 4) dan zult u doorverwezen worden naar een podotherapeut. De podotherapeut onderzoekt uw voeten nauwkeurig en schrijft een persoonlijk behandelplan. In dat plan staat onder meer hoeveel voetzorg u nodig heeft. U kunt bij de podotherapeut aangeven dat ik uw pedicure ben. De podotherapeut regelt dan de afstemming van de voetzorg met de pedicure.

Aanvullende verzekering

Als uw voetzorg niet door de basisverzekering gedekt wordt (zorgprofiel lager dan 2), dan is soms vergoeding mogelijk onder de aanvullende verzekering. Let hierbij op uw polisvoorwaarden.